pátek 26. května 2017

Recenze: Revival od Stephena Kinga

Psal se říjen 1962 a malý šestiletý Jamie Morton si hrál s plastovými vojáčky, když mu do jeho života poprvé vstoupil Charles Daniel Jacobs. Jamie ho později nazval svou ,,pátou postavou'', protože jejich osudy se od té doby mnohokrát propletly. Jacobs, mladý metodistický kněz, si okamžitě získal srdce celého města, zvláště pak malého Jamieho. Jacobsovou velkou vášní už tehdy byla elektřina, kterou se zabýval ve svém volném čase, mnohdy jí též využíval při čtvrtečních večerech pro mládež.
O tři roky později přišla strašlivá nehoda, během níž zemřela Jacobsova manželka a syn. Kněz, zlomený žalem, při ,,plamenném kázání'' proklel Boha a jako zlomený muž odešel z města.
Jamie hledal něco, čím by vyplnil prázdnotu po Jacobsově odchodu a začal hrát na kytaru. Byl to nadějný doprovodný kytarista, který si vždy našel nějakou práci. Ale jak už to tak bývá, stal se z něj narkoman.
Po letech se opět setkávají. Jacobs se nevyrovnal se svou ztrátou a jeho vášeň pro elektřinu se mění v posedlost. Začal se zabývat něčím nebezpečným, něčím co nazývá ,,tajná elektřina.''

!!Rád bych vás varoval, abyste nečetli úryvek z knihy, který se nachází na vnitřní straně obálky. Okamžitě víte, kam děj směřuje.!!

Tato kniha byla pro mě již třetím románem od Stephena Kinga. Po Carrie a Běhu o život to byla opět velká změna ale rozhodně žádné zklamání.

S Jamiem Mortonem, hlavním hrdinou Revivalu, prožíváme na tři sta stranách všechny zásadní události v jeho životě. Od svého prvního setkání se svojí pátou postavou života, jeho první lásku, hraní v kapele, drogovou závislost, až po finále, které je pro čtenáře překvapivé a rozhodně ho donutí přemýšlet o životě (zároveň je finále prý poklonou samotnému H.P. Lovecraftovi).

Stephen King opět neuvěřitelně dokázal zpracovat psychologii jednotlivých postav. Jejich chování bylo uvěřitelné a jejich jednání naprosto přirozené. Autor do děje zakomponoval nejen historické trendy v hudbě, ale i vývoj postav. Každý z charakterů od Jamieho a jeho sourozenců, spoluhráčů z kapel až přes Jacobse se změnil. Někdo k lepšímu, někdo k horšímu. Možná, že to nejdůležitější není v ději, ale hlavní je změna sebe sama. Proto se mi tato kniha tolik zalíbila.
Někde jsem četl, že i sám King si prošel drogovou závislostí, hrál v kapele a jako mladý byl u metodistické církve. To mu možná pomohlo napsat tuto knihu.

Já jsem se skvěle bavil a bylo mi líto, když to skončilo.


Dávám 85%. 


Galerie obálek



Žádné komentáře:

Okomentovat

Recenze: Z buicku 8 Stephena Kinga

            Pennsylvánští státní policisté z města Statler přivezou na policejní stanici starý Buick Roadmaster 8, jehož majitel záhadně zm...